Samenwerking

De uitvaartbranche is enorm in ontwikkeling. Niks lijkt meer te moeten. Steeds meer lijkt er te mogen. Al geldt voor mij persoonlijk ook: al kan er dan tegenwoordig zo veel, dat wil nog niet zeggen dat het ook móet. Er is feitelijk maar één ding belangrijk: het afscheid moet passen bij de overledene en de nabestaanden.

Steeds vaker ruimte voor een ritueelbegeleider

De meeste uitvaartverzorgers spelen prima op die ontwikkelingen in. De praktijk leert dat daarin steeds vaker ook plek wordt ingeruimd voor een ritueelbegeleider, mede op verzoek van nabestaanden. Iemand die met hen de diepte in gaat, op zoek naar de betekenis die de overledene voor hen heeft.

Samenwerken om elkaar te versterken

Ik werk inmiddels met verschillende uitvaartondernemers samen. En zoek die samenwerking ook heel nadrukkelijk op. Omdat ik vind dat wij elkaar kunnen versterken. En omdat ik vind dat wij er, ieder vanuit onze eigen discipline, ons steentje aan bij moeten dragen dat een afscheid niet alleen een afscheid wordt, maar ook een moment om blijvend te herinneren, om op terug te vallen en troost uit te putten.

Menu