Afscheidsritueel na overlijden

Ja, er is inderdaad steeds meer vrijheid bij het nemen van afscheid; met name daar waar niet langer de geloofsovertuiging de rituelen bepaalt. En ja, je mag dus steeds vaker je eigen keuzes maken. Er moet minder. Er mag meer.

Toch verloopt een afscheid niet altijd zoals je dat het liefst had gewild

Nog steeds zijn er namelijk wel degelijk ook beperkingen bij een afscheid:

Beperkingen in tijd

Door het abrupte overlijden van een dierbare, heeft u achteraf misschien het gevoel dat u niet de keuzes hebt gemaakt die u had willen maken.

Beperkingen in ruimte

Doordat u was gebonden aan een ruimte, in omvang of locatie, was het afscheid misschien niet zo intiem als u achteraf had gewild.

Beperkingen in kennis

Misschien hoorde u pas na de uitvaart van het bestaan van een ritueelbegeleider. En had u gewenst dat u dit eerder had geweten, zodat u het afscheid nog intenser had kunnen maken en de herinnering nog mooier.

Wat is ritueelbegeleiding na overlijden?

Steeds vaker komt het voor dat ik als ritueelbegeleider na de uitvaart nog word ingeschakeld. Dat kan een maand na het afscheid zijn, een jaar, maar ook nog jaren nadien zelfs. Doel is dan om in kleine kring nog een keer afscheid te nemen, maar nu met een ritueel erbij. Dat ritueel kan een eenvoudige handeling zijn of een complete ceremonie. Voorbeelden van handelingen zijn het uitreiken van een sieraad met daarin de as van de overledene verwerkt, het onthullen van een grafsteen of het uitstrooien van de as.

Waarom kies je voor ritueelbegeleiding na overlijden?

Die redenen zijn persoonlijk. De belangrijkste is toch wel dat mensen nog een keer waardig afscheid willen nemen van iemand die hen dierbaar was. Het kan een van de stappen zijn in een rouwproces dat jaren duurt.

  • De mogelijkheden en daarmee de voordelen zijn groot:
    Je kunt zelf de locatie kiezen. Dat kan thuis zijn, maar ook een plek waar de overledene graag kwam.
  • Je kunt het zo intiem houden als je zelf wilt, met enkel leden van het gezin, met mensen die het dichtst bij de overledene stonden of misschien wel met leden van een vereniging.
  • Je kunt het afscheid alsnog verrijken met een tastbaar ritueel, waarmee je symbolisch een verbinding legt tussen de overledene en de nabestaanden.

Heb je nu het gevoel dat ook voor jou het afscheid van een dierbare nog niet ‘klaar’ is, neem dan eens contact met me op. Ik praat je graag bij over de mogelijkheden om dat afscheid een extra dimensie te geven.

Menu