Wat is ritueelbegeleiding?

Het leven draait om rituelen. De kaarsjes op een verjaardagstaart. De beker voor de winnaar van het toernooi. De ring bij het trouwen. De kus om de liefde te bezegelen. En zo kunnen we nog lang doorgaan. Je hebt zelf waarschijnlijk ook nog voorbeelden die in je opkomen.

Een ritueel geeft houvast

Een ritueel is niets meer en niets minder dan een menselijke handeling met een symbolische waarde. Een ritueel is herkenbaar, roept gevoelens op en geeft houvast en daarmee een perspectief voor de toekomst. Het is een moment dat bijblijft. Een moment om mee te nemen in je herinnering en om op terug te vallen als je de gevoelens weer op wilt roepen die bij dat moment horen.

Welk ritueel hoort bij de dood?

De dood is al eeuwen omgeven met veel traditionele rituelen, met vaak heel mooie rituelen ook. Het punt is alleen dat die rituelen dikwijls zijn gekoppeld aan een geloof. Het Christendom, het Protestantisme, het Jodendom, de Islam … Alle geloven hebben hun eigen rituelen. En zie daar ook de reden dat we op zoek zijn naar meer persoonlijke rituelen: Nederland is aan het ontkerkelijken.
Feit is dat steeds minder mensen deel uitmaken van een geloofsgemeenschap. En dat steeds meer mensen een eigen invulling willen geven aan een uitvaart. Met rituelen, omdat juist die, zo uniek en persoonlijk als ze zijn, als geen ander troost en houvast geven. Nu. Morgen. Voor altijd.

Wat is nu ritueelbegeleiding?

Ritueelbegeleiding is het vinden van een ritueel dat als een blijvende herinnering aan een afscheid is gekoppeld en een perspectief op de toekomst geeft. Dat ritueel kan een symbool of voorwerp zijn dat de overledene kenmerkte en als een rode draad door het afscheid loopt, maar kan ook een klein, intiem moment zijn tijdens of na het afscheid; zelfs jaren na het afscheid.

Menu